Succé för vår Varieté!

Tack till dig som var med!

Varje vår, när majvädret börjar visa sig från sin bästa sida, är det dags för vårt mysiga evenemang – Varieté – med våra exjobbare. Vad är då Varieté kanske du undrar nu? Jo, föreställ dig en Tour de Chambre där vi går mellan olika rum och stationer och där varje stopp bjuder på något nytt och inspirerande. I år var det exjobbarna Amjad, André, Joel och Lisa som stod som stationsvärdar och presenterade sina arbeten. För att göra kvällen extra speciell bjöd vi dessutom in studenter från LTH som själva står i startgroparna för att skriva sina exjobb. För oss är detta en fantastisk möjlighet att knyta nya kontakter, medan studenterna i sin tur får en inblick i vår värld. I år var det mer än 50 kollegor och gäster som deltog.

Är du själv student och intresserad av att skriva ditt exjobb hos oss? Eller vill du kanske få information om nästa års Varieté? Hör av dig till oss på exjobb@tactel.se 🙂

Vill du läsa mer om årets Varieté? Fortsätt scrolla ner!

Kvällen inleddes med att våra kollegor Joel och Niklas höll en presentation för gästerna om vår 3D-kartlösning Arc. Årets båda exjobb hade nämligen koppling till Arc och det kändes därför passande att ge våra inbjudna studenter inblick i produkten. Därefter blev det fördrink och mingel på vår älskade takterrass, allt i sällskap av den strålande vårsolen. Sedan var det dags för gäster och Tactelare att delas in i smågrupper, så att årets Varieté-runda kunde starta!

På en av stationerna tog våra exjobbare André och Amjad oss högt ovan molnen. Killarna hade en cool idé för sitt exjobb: de ville se om man kunde använda ”billboarding” för att skapa realistiska moln i vår 3D-kartjänst Arcs grafikmotor. Det visade sig att det funkade! Genom att använda instancing kunde de få in fler moln utan att överbelasta grafikkortet. Planen var att visa molnen när man flyger runt på kartan i Arc, men för att hinna klart i tid gjorde de en testapp istället där de kunde utvärdera sin lösning. Bra tänkt, tycker vi! Snyggt jobbat!

Även Lisa och Joel hade grottat ner sig i moln. De ville undersöka hur man kan använda Hirschbergs algoritm för att uppdatera värden i en matris på ett smart sätt – för att kunna optimera livealstrade molnbilder i till exempel vår produkt Arc. Deras idé? Att bara uppdatera de delar av molnbilderna som verkligen behöver det, istället för hela bilden. Detta skulle kunna innebära att vi kan få en mer effektiv visning av moln i realtid när mindre informationsmängder behöver skickas upp till flygplanen. Det här är som du säkert förstår komplexa saker och moln är, som vi vet, ständigt i förändring. Hirschbergs algoritm hade kunnat vara effektiv för ändamålet, men det hade krävts mer tid att utforska för att vara riktigt säker. Mer tid än vad en termin kan erbjuda. Vi applåderar Lisa och Joel för att de tog sig an den här ambitiösa och smarta idén!

Förutom exjobben, hade våra kollegor Annie och Jesper förberett en riktigt färgsprakande station där de berättade om ett av våra större projekt, Modular Interactive (MI). MI innebär ett revolutionerande nytt sätt att skapa underhållningssystem för flygbolag. Ovanpå en modulär och återanvändbar grundplattform, arbetar vi med verktyg som flygbolagen själva kan använda för att skapa just sina drömmars underhållningssystem. Om de så vill kan de ändra allt från färgpaletter och typografi till att helt stuva om innehållet i systemet. Ett projekt vi är mer än stolta att jobba med!

Vi hade även en Tactel-station där Johan och Olof stod som värdar. Här presenterade de Tactel och våra olika projekt. Det är alltid lika roligt att få visa upp vad vi arbetar med och ge en bild av oss som arbetsplats.

När rundan var klar dukade vi upp en läcker sushibuffé och bjöd på fortsatt häng på kontoret. Stämningen var på topp från början till slut, och det var underbart att höra sorlet från engagerade samtal när kollegor och studenter fann gemensamma intressen och skapade nya kontakter i en avslappnad och trevlig miljö.

Så för att sammanfatta blev Varieté 2024 en riktig succé! Stort tack till alla som var med och bidrog till den positiva atmosfären. Vi hoppas att ni studenter som deltog fick en glimt av Tactel och att ni känner er nyfikna på oss som arbetsplats.

Är du student och intresserad av att skriva ditt exjobb hos oss? Hör gärna av dig på exjobb@tactel.se