Exjobbare 2022: Lucas och Nils

Vill skicka data 10.000 meter upp i luften

Säg hej till Lucas och Nils, duon som ska bygga en IoT-lösning för att kunna skicka data till flygplan så passagerare kan få liveuppdateringar baserat på planets koordinater. Det kan vara allt från uppdateringar kring väderprognoser till nyheter om vad som sker på fast mark. Ambitionen är att killarnas exjobb ska lägga grunden för features som ska användas i Arc.

Några veckor in i arbetet har Lucas och Nils landat i att de vill bygga och testa 3 olika system. Beslutet grundar sig i en gedigen litteraturstudie där de har läst in sig på olika arkitekturer, designer, filosofier och mönster. Eftersom Arc använder Amazon Web Services (AWS) som molnplattform har viss tid även lagts på att lära sig hur AWS-miljön fungerar, något som Lucas och Nils tycker har varit intressant och lärorikt. Samtliga system är nu färdigbyggda och killarna är i full färd med att testa och jämföra lösningarnas fördelar och nackdelar. Det är en spännande fas att se hur systemen reagerar och presterar på en stor mängd flygplan som vill konsumera data i realtid över begränsade internetuppkopplingar.

Testperioden beräknas sträcka sig över två veckor, därefter är det dags att analysera resultatet för att slutligen presentera vilket system Lucas och Nils tycker vore det bäst lämpade för Arc. Vi, och inte minst handledare Magnus, är alla mycket nyfikna på att få ta del av resultatet. Stay tuned!

Lucas och Nils läser till Civilingenjör inom Datateknik vid Lunds Tekniska Högskola.