Exjobbare 2022: Filip

Ska sätta moln på kartan

Inte ett moln så långt ögat kan nå, i alla fall inte mer än en lätt molnslöja. Så ser himlen ut när du färdas i vår 3D-karttjänst Arc. Även om det är härligt med en klarblå sky så hör molnen också hemma på himlavalvet. I sitt exjobb ska Filip därför ta fram en implementation i Arcs 3D-motor som baserat på molns bakomliggande fysik modellerar och visualiserar 3D-moln i realtid.

Filip har valt att fokusera på stackmoln(Cumulus), de där blomkålsliknande molntussarna, ibland kallade “vackertvädersmoln”. Vi befinner oss lite mer än halvvägs in i arbetet och mycket har hunnit ske! Efter en inledande tid av att förstå och grotta ner sig i molns bakomliggande fysik har Filip nu skapat en partikelbaserad implementation av stackmoln i C++/openGL och nu är han i full gång med att ljussätta/färgsätta molnet. Det har varit en spännande första halvtid – även om fysikens lagar kan förklara molns utseende har Filip behövt göra approximationer och avvägningar längs vägen för att ens kunna skapa ett realistiskt moln i en 3D-motor, som dessutom kan visualiseras i realtid. Beräkningarna har visat sig goda och Filip har fått fram ett moln som lever upp till hans förväntningar.

Återstående tid kommer Filip ägna sig åt att finslipa detaljer som gör att hans moln kan få ett ännu mer realistiskt utseende. Nyligen förbättrade han till exempel en avståndsberäkning som resulterade i en ännu mer verklighetstrogen färg på molnet. Vi ser fram emot att fortsätta följa Filips arbete med att pryda Arcs himmel med sina stackmoln och önskar honom fortsatt lycka till!

Filip läser Teknisk Fysik vid Umeå Universitet.