Glada kossor med hjälp av ny teknik

Tactel + SLU = sant

Vi är glada att berätta att vi är med i ett spännande forskningsprojekt som drivs av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), där vi tillsammans ska undersöka om det är möjligt att väga kossor med hjälp av AI-teknik och en smartphone.

Att väga kossor är en viktig del i lantbruk och djurens välmående. Dels för att säkerställa att kossorna utfodras med rätt mängd mat, dels för att upptäcka om något inte står rätt till så att en veterinär kan kopplas in i god tid. Men att väga en ko är inte en lätt manöver utan det krävs antingen en dyr våg som kossan måste stå på, alternativt att bonden använder sig av måttband. Två tillvägagångssätt som båda är såväl komplicerade som tidskrävande, och som dessutom kan innebära ökad stress för kossorna och risker för att bonden skadar sig.

I en arbetsgrupp bestående av Oleksiy Guzhva, forskare och universitetslektor vid SLU, och våra duktiga kollegor från både utvecklar-sidan och design, slår vi nu ihop våra kloka huvuden och undersöker om vi kan hitta ett nytt tillvägagångssätt som är enklare, mer kostnadseffektivt och framför allt snällare mot kossorna och riskfritt för bönderna.

Förhoppningen är att kunna göra en tillräckligt bra uppskattning av kossans vikt genom bildanalys, där en beräkningsmodell används som tränats med hjälp av AI. För att detta ska fungera behöver bilden vara tagen på rätt sätt och för detta hjälper vi nu till med design och utveckling av en app för ändamålet, en app som både ska vara enkel att använda och ge bästa möjliga tekniska stöd. Exempelvis arbetar vi med LIDAR-teknik för att mäta avståndet till kossan, vilket är en av flera viktiga faktorer för att modellen ska kunna fungera.

Var detta till slut landar vet vi ännu inte, det är också lite av charmen med att jobba med forskningsprojekt. Men en sak vet vi – det är ett sant nöje att arbeta med SLU och riktigt kul för teamet på Tactel att få vara en del av detta!